Het malen van tarwe met de blauwe steen. Hij loopt als een zonnetje op een fraaie zuidenwind en geeft prachtig volkorenmeel.
zondag 27 oktober 2013
Tarwe luien
luien
Het luien van zakgoed. Natuurlijk nemen molenaars niet alles op de nek mee naar boven, maar hebben ze daar een slimmigheidje op bedacht. Een lier op windkracht trekt de zakken omhoog: Het luiwerk.
Erwten
Een nieuw product: het malen van gele erwten voor Bara. Een erg stoffig karweitje dat naar erwtensoep ruikt.
gerst lossen
De firma Brasser komt gerst brengen. Gerst wordt in bulk aangeleverd. Hoewel het een echt streekproduct is van zeeuwse boeren, wordt dit niet als zodanig gewaardeerd door de meeste klanten. Die willen gewoon goede gerst als grondstof voor hun meel. En dat is het!
donderdag 11 april 2013
Blauwe loper
Ook de loper omhoog en in de steenkraan. Daaronder het koppel stenen in ruwe vorm. Nu kunnen we beginnen het te installeren.
Blauwe stenen!
De ligger van de blauwe steen gaat naar boven. Duidelijk zijn de dichtgemaakte uitsparingen van de 4 taks rijn te zien bij het kropgat. Deze steen is dus ooit loper geweest, terwijl er geen kraangaten in zitten. Het is dus een zeer oude steen. Het oudste onderdeel van onze molen, waarbij Karel zich niet meer op deze titel kan beroepen!
Ook de ligger weg
Ook de ligger verdwijnt naar beneden, Karel verbouwereerd achter latend daar waar eens de windsteen lag. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om eens goed schoon te maken, want zo vaak gebeurt het niet dat een steen van zijn plek gaat.
Op de onderste foto is molenmaker Batenburg bezig met de elektrische lier om de ligger zijn laatste stukje te laten zakken.
Afscheid van de kunststenen
Na 35 jaar trouwe dienst verdwijnen deze stenen uit de distilleerketel. Kunststenen zijn voor het malen van tarwe minder geschikt. Er voor in de plaats komen blauwe stenen.
Schilders
Tijdens de wisseltruc met de stenen is ook het schildersbedrijf bezig. Op deze rare foto zijn ze bezig met de hoogwerker de windborden naar beneden te brengen. Waardoor je kunt zeggen dat ze een bord voor hun kop hebben.
Demontage kunststenen
De kunststenen van fabrikant van Hees worden gedemonteerd. Maarten van Scheppingen heeft n dag geholpen en staat triomfantelijk met de bolspil op de ligger, alsof het een gevangen prooi is. Op de onderste foto is ook de steenbus al uit de ligger. De stenen liggen nog wel op de steenzolder.
Steentransport
De blauwe stenen worden met onze eigen bus en een gehuurde aanhanger getransporteerd. De bovenste foto is op het vertrekpunt de Zonnehoeve, de onderste aankomst bij de molen. Op de achtergrond het molensteenmonumentje voor de schilder van Dongen, maar dat terzijde.
vrijdag 15 maart 2013
Old Blue Stones
Binnenkort maalt de ketel met blauwe stenen. Hier ben ik bezig de stenen te ontmantelen in een maalderij. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig van de molen van Numansdorp, waarvan nu alleen de romp nog staat. Het zijn zeer fraai malende blauwe stenen. Ooit heb ik ze van numansdorp naar Zeewolde versleept en daar hebben ze 20 jaar gemalen. Nu gaan ze voor ons tarwe malen, want dat is waar ze bij uitstek geschikt voor zijn. Zeker dit koppel zeer vaste blauwe stenen zijn de mooist malende stenen die ik ooit gezien heb.
Vertrouwen
Molen het Vertrouwen is in 1921 verbrand en toen is deze peperbus blijven staan. Vanaf onze Ketel gefotografeerd Hij stond toen al scheef, maar zakt steeds schever. Het is een bijzonder fraaie romp, maar er zit niks originieels molenachtigs meer in, schijnt. Op verdwenenmolendatabase.nl kun je foto's zien hoe prachtig hij vroeger was als complete molen. Er stonden 5 van deze molens in Delfshaven, om mout voor de jeneverstokerijen te malen.
Bestellingen
Karel is bestellingen aan het bellen. En is tevens sociaal steun en toeverlaat voor de klantenkring. Wat natuurlijk een meerwaarde geeft aan onze producten:-).
Zonnig delfshaven
De Voorhaven is onze oprijlaan. Vanaf de balie kan je hem helemaal zien tot aan het zakkendragershuisje. Links van het midden is de schoorsteen van Henkes te zien.
Pauze
Hoewel ik me dit tafereel nu niet zo goed kan voorstellen, is het toch echt waar dat we vorige week dinsdag op de balie in de zon hebben zitten lunchen. De molen kon gewoon doormalen terwijl wij onze broodmolen gebruikten. Mooi is ook de schaduw van een wiek te zien. Karel wilde niet meer op het krukje zitten omdat hij zich te verheven voelde.
donderdag 7 maart 2013
Gerstestof
Gerstemeel stuift nogal en er was een exportbestelling van dit spul voor Londen. De bovenkant van de steenkuip vertoonde fraaie patronen.
vrijdag 1 maart 2013
De steenkuip uit elkaar
Jacomine haalt de steenkuip uit elkaar om de molenstenen en de kuip goed schoon te kunnen maken. Al het oude meel wordt zorgvuldig verwijderd.
Windstil
Een windstille zaterdag. Op zaterdag draait de molen dankzij enkele vrijwillig molenaars. Zij leiden ook het bezoek rond. Deze zaterdag echter geen spatje wind, zodat Paul de molen maar afzeilt.
De buitenkant
donderdag 14 februari 2013
Vanaf de balie
Zicht vanaf de balie, ter hoogte van de maalzolder, op wat er op de begane grond gebeurt. De laatste pallet met zakken milocorn wordt naar binnen gehaald. Milocorn, of rode dari is een graan dat veel gebruikt wordt in Eritrea en Somalie, om er pannenkoeken van te maken voor bij de maaltijd. Het is voor ons een belangrijk product.
Maalzolder
Bijzonder meel
Winkelverkoop
Karel en Suzie werken hard in de winkel onderin de molen om alle klanten voor kleinverpakking te kunnen bedienen.
Meelbril
'Jee, wat is het stoffig hier' zei Jacomine, tot ze er achter kwam dat het stof zich beperkte tot haar brillenglazen.
Sneeuwbui
Een sneeuwbui is zojuist langsgetrokken. Als molenaar is de lucht eigenlijk een soort landschap dat langstrekt. Omdat je direct met de verschijnselen geconfronteerd wordt (buien brengen soms veel wind mee) is het bij dit soort luchten opletten geblazen.
Abonneren op:
Posts (Atom)